Codul Rutier este o lege prin care se reglementeaza circulatia pe drumurile publice, astfel incat, toti participantii la trafic, fie ca este vorba de conducatorii auto, biciclisti sau pietoni, sa se deplaseze in conditii de siguranta.
Totodata, in aceasta lege regasim articole care sa aduca un aport pozitiv fluidizarii traficului rutier pe drumurile publice, respectiv minimalizarii emisiilor poluante.
Dat fiind faptul ca lumea este intr-o continua schimbare, acesta trebuie imbunatatit periodic.
In urma numeroaselor accidente ce au avut ca si cauza folosirea telefonului mobil in timpul conducerii unui autovehicul, s-a considerat ca trebuiesc luate masuri in vederea minimalizarii acestui risc. Este destul de usor sa ne dam seama ca acest obicei este unul toxic in randul conducatorilor de autovehicule. Ne aducem aminte cu intristare cateva evenimente deosebit de grave, in care conducatorii auto vinovati de producerea acestor accidente erau distrasi de folosirea telefonului mobil (un prim caz cutremurator a fost accidentul din Ungaria in care au murit 9 cetateni romani care se intorceau din diaspora). Acestea au starnit la vremea respectiva atentia opiniei publice si au lasat in urma numeroase familii indurerate.
Am observat in randul opiniei publice numeroase nemultumiri legate de aceasta noua modificare. Recomandarea noastra este ca fiecare dintre voi sa faceti o analiza despre necesitatea noii reguli. Trebuie avut in vedere faptul ca aceasta nu se adreseaza unei anumite categorii de conducatori auto, ci se aplica tuturor celor care detin permis de conducere: celor care abia au terminat scoala de soferi, celor care conduc “doar in weekend”, cat si celor cu un nivel de experienta ridicat.
Pentru a putea intelege daca aceasta modificare este un lucru bun sau nu, este necesar sa raspundem la o serie de intrebari cum ar fi:
- De ce folosesc conducatorii auto telefonul mobil in timp ce conduc?
Probabil ca raspunsul tau este ca il folosesti pentru preluarea sau efectuarea unui apel telefonic in interes de serviciu sau in interes personal, pentru folosirea aplicatiilor de localizare si configurare a traseelor optime, de divertisment sau de ce nu, chiar si de plictiseala .
Acum te rog sa raspunzi la urmatoarea intrebare:
- Ce parere ai despre soferii cu o experienta mai mica de un an, care folosesc telefonul mobil in timp ce conduc pentru expedierea unor mesaje text sau pentru a comunica prin intermediul retelelor de socializare ?
„Ca si participant la trafic nu as dori sa fiu implicat intr-un accident rutier datorita unui alt participant la trafic, care in timpul deplasarii sale pe drumurile publice sa fie distras de folosirea telefonului mobil, neacordand intreaga sa atentie desfasurarii traficului rutier in conditii de siguranta. Aceaste activitati ar putea fi facute in urma unei opriri.” – ar putea fi unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare.
Este destul de vizibil ca aceasta preocupare a conducatorilor auto poate duce la scaderea atentiei si a timpului de reactie ducand la producerea unor evenimente grave pe drumurile publice.
Prin noua reglementare care va fi introdusa in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 la articolul 36 alin.(3) se interzice: “Tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video. “
Conform legii, nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se va sanctiona cu aplicarea unui numar de 4 puncte de penalizare si de la 6 la 8 puncte amenda, între 870 şi 1.160 de lei.
“Tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate in miscare, a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor.” – va duce la sanctionarea conducatorului auto cu o amenda de la 4 la 5 puncte amenda (de la 580 la 725 lei) si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 30 zile.
In cazul savarsirii a doua sau mai multe contraventii care atrag suspendarea dreptului de a conduce, constatate pe acelasi proces-verbal, se vor cumula perioadele aferente, fara ca totalul sa depaseasca 90 zile.
- Nesemnalizarea manevrei de schimbare a directie de mers impreuna cu tinerea in mana a telefonului mobil va fi sanctionata cu suspendarea pe 30 zile a exercitarii dreptului de a conduce si un numar intre 6 si 8 puncte amenda (870 – 1160 lei);
- Nerespectarea regulilor privind depasirea impreuna cu utilizarea propriu-zisa a telefonului mobil se va sanctiona cu suspendarea permisului de conducere pe 60 zile si de la 8 la 10 puncte amenda (1160 – 1450 lei);
- Circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire impreuna cu utilizarea propriu-zisa a telefonului mobil se va sanctiona cu suspendarea permisului de conducere pe 90 zile si de la 10 la 13 puncte amenda (1450 – 1885 lei);
- Depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise concomitent cu noua reglementare se sanctioneaza cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 zile si de la 13 la 25 puncte amenda (1885 – 3625 lei).
Monitorizarea respectarii regulilor de circulatie intra in atributiile Politiei Rutiere, acestia fiind cei care va trebui sa ia masuri in momentul in care surprind persoane care nu respecta noua regula si folosesc telefonul mobil in timp ce conduc. Aceste masuri sunt necesare pentru a putea impune un comportament corect care ar diminua numarul accidentelor rutiere produse pe baza folosirii telefonului mobil in timpul conducerii autovehiculelor pe drumurile publice.
Dupa cum bine stiti, in anul 2006 printr-o modificare a codului rutier era interzis vorbitul la telefon in timpul conducerii: Art.36 alin.(3) „Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip AA «maini libere AA».” Cu toate acestea, la momentul in care scriu acest articol, aceasta este un „sport national”.
Desi noua prevedere, privind folosirea telefonului mobil in timp ce conduci, din punctul nostru de vedere este o masura de bun augur, folosita si implementata si in statele din Europa de Vest, nu vedem in acest moment o metoda eficienta de a monitoriza incalcarea acesteia. Poate doar viitoarele accidente cu consecinte deosebit de grave ce au la baza incalcarea acestei reguli vor reusi sa influenteze conducatorii auto sa renunte la acest obicei si sa se gandeasca mai mult la siguranta lor si a celor din jur.