joi , 3 octombrie 2024

Procesul de Pregatire, din cadrul Scolii de Soferi DC Autorom, in vederea obtinerii permisului de conducere Categoria B

Pachetul propus pentru invatarea conducerii unui autovehicul din categoria B se compune din:

  • Curs de Legislatie bine structurat si predat intr-un mod interactiv. La finalul cursului 95% din elevii care il urmeaza au capacitatea de a promova un chestionar de dificultate medie
  • 15 sedinte de pregatire practica  in care se urmeaza un proces special creat pentru nevoile cursantilor. Acest proces a dus la obtinerea, in anul 2019, unui procentaj de promovabilitate de 43,7 % si ne-a ajutat sa ne situam pe primul loc ca si promovabilitate pentru categoria B in judetul Brasov

Inscrierea

  • La inscriere candidatul trebuie sa indeplineasca cumulat urmatoarele conditii:
    • Sa aiba varsta minima de 17 ani si 9 luni
    • Sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic
    • Sa nu fie condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva
  • Pentru a dovedi faptul ca indeplineste conditiile anterioare, elevul trebuie sa prezinte pentru dosarul de inscriere urmatoarele documente:
    • Actul de identitate – aflat in termen de valabilitate;
    • Aviz psihologic –  acesta se poate obtine de la orice cabinet autorizat in vederea eliberarii;
    • Aviz medical – se elibereaza de un cabinet autorizat. Ca si mentiune, pentru controlul medica este nevoie de o adeverinta de la medicul de familie din care sa reiasa ca nu suferiti de boli cronice, epilepsie etc.;
    • Cazier judiciar
  • In dosarul de examinare mai este necesara atasarea unei chitante de 89 de lei, denumita taxa de permis – care semnifica dovada platii in vederea eliberarii permisului de conducere.

Aceasta se poate achita prin Internet Banking (pentru confirmarea tranzactiei este necesara o perioada mai mare de 24 ore), virament bancar, mandat postal, numerar la sucursalele BCR in contul RO94RNCB0082000367331018, beneficiar RA-APPS, CEC BANK si reteaua de Statii de Plata SelfPay situate in supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universitati (conform drpciv.ro) .

Termenul limita de achitare a acesteia este inaintea sustinerii probei teoretice finale.

Cursul de Legislatie Rutiera

Oferim un curs de legislatie bine structurat si predat intr-un mod interactiv. La finalul cursului 95% din elevii care il urmeaza au capacitatea de a promova un chestionar de dificultate medie.

Cursul de legislatie prezentat in cadrul scolii contine notiuni despre urmatoarele teme:

  • Legislatie rutiera
  • Legislatie specifica
  • Conducere ecologica si preventiva
  • Cunoasterea si intretinerea autovehiculului
  • Notiuni de prim ajutor

Modul de desfasurare interactiv ajuta la intelegerea notiunilor prin explicatii oferite la intrebarile punctuale ale elevilor, dar si prin exercitii facute dupa fiecare capitol predat.

Pretestare in vederea inceperii pregatirii practice

Este etapa ce sta la baza procesul de pregatire practica. Dat fiind faptul ca ne dorim ca acest proces sa fie cat mai eficient, elevul sa retina o cantitate cat mai mare de informatii intr-un interval de timp cat mai scurt este foarte important ca acesta sa cunoasca regulile de circulatie inainte de a intra in trafic. Invatarea regulilor de circulatie in cadrul orelor de conducere ingreuneaza foarte mult procesul de invatare si implicit mareste timpul necesar pregatirii.

Această pretestare se va putea sustine numai dupa finalizarea cursului de legislatie rutiera la care elevul este inscris.

Procesul de pregatire practica

La randul sau, procesul de pregatite practica se compune din:

  • Cursuri de manevrabilitate a autovehiculului – acestea se vor desfasura in prima etapa a pregatirii, in zone cu circulatie redusa, astfel incat presiunea resimtita de elev sa fie una cat mai mica
  • Cursuri de conducere in afara localitatii
  • Abordarea intersectiilor cu indicatoare
  • Abordarea sensurilor giratorii
  • Abordarea intersectiilor semaforizate
  • Cursuri de conducere pe timp de noapte
  • Parcari, mersul cu spatele, intoarceri
  • Exercitii privind aplicarea selectiva a manevrelor cu scopul rezolvarii situatiilor aparute in trafic.

Pregatirea practica se va efectua in proportie de 95% in zonele in care se va desfasura examinarea finala.

Procesul de pregatire practica se incheie cu un examen practic in cadrul scolii, in conditii similare cu cele de la examenul practic final. In cazul in care rezultatul nu este unul favorabil, va fi identificata cauza si vor fi propuse solutii de rezolvare a problemei.

Pretestare teoretica finala

Aceasta pretestare este foarte importanta deoarece minimalizeaza sansele de nereusita la examenul teoretic final.
Ne dorim ca toti elevii care ne trec pragul sa obtina rezultate excelente la examenele finale si in acest sens suntem foarte responsabili cand vine vorba de acesta evaluare.

In cazul in care, candidatul este declarat ‘admis’, i se va elibera dosarul de examinare si ulterior i se vor oferi detaliile pentru programarea in vederea inregistrarii dosarului in cadrul DRPCIV.

In cazul in care, candidatul este declarat ‘respins’, se va face o reprogramare pentru o noua evaluare ( minim 3 zile ), fara niciun cost suplimentar.

Examen teoretic final – in cadrul DRPCIV

Se sustine in baza unei programari online,  → vezi aici ←. Este recomandat, ca aceasta etapa sa fie parcursa in cea mai scurta perioada posibila.

Conform OUG 268/2010 art.10 lit.b) pentru categoria B „testul cuprinde 26 de intrebari, timpul de solutionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 22 de intrebari”

Rezultatul examinarii se aduce la cunostinta elevului in timp real pe ecranul monitorului de examinare reprezentand calificativul obtinut.

In cazul in care, candidatul este declarat ‘admis’, acesta va trece la urmatoarea etapa si anume programarea probei practice in functie de locurile disponibile si de ordinea solicitarii.

In cazul in care, candidatul a fost declarat ‘respins’  → se va face o noua reprogramare → reprogramare aici

Observatie! Candidatul declarat ‘respins’ la proba teoretica poate sustine o noua examinare numai dupa o perioada de cel putin 16 zile de la data declararii ‘respins’

Examen practic final – in cadrul DRPCIV

In momentul prezentarii la examenul practic final, elevul trebuie sa aiba asupra sa dosarul de examinare complet si cu toate documentele valabile, impreuna cu cartea de identitate in original in termen de valabilitate.

Proba practica se va desfasura pe baza anexei de examinare, pe care o puteti gasi AICI, insotita de mai multe detalii.

Candidatul este declarat ‘admis’, daca pe parcursul probei nu a efectuat greseli care sa cumuleze un numar de puncte de penalizare mai mare de 20. ( conform OUG nr. 268/2011 art. 21). In aceasta situatie, permisul de conducere va sosi prin posta la adresa de domiciliu.

Pentru un candidat declarat ‘respins’ la proba practica, conform art.12 alin. (3) ORDIN nr. 268/2010, se indeplineste urmatoarea obligatie:

„Candidatii declarati “respins” la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin 6 ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata.”

Dupa efectuarea orelor de pregatire suplimentara Scoala de Soferi DC Autorom are posibilitatea de a programa elevii de la sediu, cu conditia ca dosarul de examinare sa fie in termen de valabilitate (scoala este valabila 1 an de la absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica), iar documentele din dosar sa fie valabile la data curenta si inclusiv la data pentru care se opteaza efectuarea programarii/reprogramarii probei practice.

Conform ORDIN nr. 268/2010 art.12 alin (4):

Candidatii care nu s-au prezentat la proba practica pot solicita programarea pentru o noua proba oricand, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea cursului de pregatire teoretica si practica sau, dupa caz, de la data inregistrarii acestora in aplicatia informatica de examinare.

In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregatire teoretica si practica, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.

About Bl8gAut8R8m.Admin

Check Also

Cate clase trebuie sa ai pentru a incepe cursurile scolii de soferi

Post Views: 6.602