• Calea Fagarasului nr. 29, Brasov

Marcaje Longitudinale

Marcaje Longitudinale: Tipuri și Semnificații

Acest material face parte din cursul de legislație al Școlii de Șoferi DC Autorom, oferind informații esențiale despre marcajele rutiere utilizate în circulația rutieră.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie discontinuă simplă

Marcaj linie discontinuă simplă

Marcajul de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie discontinuă simplă (pe mijlocul drumului) permite încălcarea acestuia, de exemplu pentru efectuarea unei depășiri. Marcajul de delimitare a părții carosabile cu linie discontinuă (marginea drumului) permite încălcarea acestuia, de exemplu pentru oprire.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă simplă

Marcaj linie continuă simplă

Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă simplă (pe mijlocul drumului) interzice trecerea cu vehiculul peste el. Marcajul de delimitare a părții carosabile cu linie discontinuă (marginea drumului) permite încălcarea acestuia, de exemplu pentru oprire.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă dublă

Marcaj linie continuă dublă

Marcajul de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă dublă (pe mijlocul drumului) interzice trecerea cu vehiculul peste el. Marcajul de delimitare a benzilor de circulație de pe același sens, format dintr-o linie discontinuă simplă, permite încălcarea acestuia.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă, dublată de una discontinuă

Marcaj linie continuă și discontinuă

Marcajul de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă, dublată de una discontinuă (pe mijlocul drumului), se respectă în funcție de linia cea mai apropiată de vehicul.

Marcajul de delimitare a părții carosabile cu linie continuă (marginea drumului) interzice încălcarea acestuia, de exemplu pentru oprire.

Marcaj pentru benzi cu circulație reversibilă

Marcaj benzi reversibile

Benzile cu circulație reversibilă sunt dispuse lângă axul drumului și sunt delimitate prin linii duble discontinue. Utilizarea lor este reglementată prin semnale luminoase. Mai multe detalii sunt disponibile în cadrul cursului de legislație rutieră de la Școala de Șoferi DC Autorom.

Marcaj la apropierea unei intersecții

Marcaj intersecție

Conducătorii auto trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcției dorite cu cel puțin 50 de metri înainte de intersecție și să respecte semnificația marcajelor.

Marcaj pe o bandă de decelerare

Marcaj bandă de decelerare

Banda de decelerare este utilizată pentru executarea virajului la dreapta de pe un drum prioritar sau autostradă. Viteza maximă admisă este de 30 km/h în localități și 50 km/h în afara acestora.

Marcaj pe o bandă de accelerare

Marcaj bandă de accelerare

Banda de accelerare facilitează pătrunderea pe drumurile intens circulate. Conducătorii auto trebuie să semnalizeze și să se asigure că intrarea pe banda prioritară se face în siguranță.

Marcajul benzii suplimentare pentru vehicule lente

Marcaj bandă vehicule lente

Marcajul indică apropierea unei benzi suplimentare destinate vehiculelor lente, oferind spațiu suplimentar pentru ca acestea să nu blocheze traficul vehiculelor mai rapide.

Marcajul benzii de stocaj pentru virajul la stânga

Marcaj bandă de stocare pentru virajul la stânga

Banda de stocaj pentru virajul la stânga este utilizată în zonele de preselecție pentru a permite vehiculelor să oprească și să acorde prioritate vehiculelor care vin din sens opus, fără a perturba traficul înainte.

Aceste informații sunt parte integrantă a cursului de legislație de la Școala de Șoferi DC Autorom.

0771 489 628