Dat fiind faptul ca in ultima perioada, in presa online, s-a vehiculat ca exista o modificare a codului rutier care interzice celor ca nu au absolvit 11 clase sa se inscrie la scoala de soferi, am decis sa scriu un articol in care sa detaliez acest subiect.
In acest moment nu exista o prevedere prin care persoanele care isi doresc sa obtina permisul de conducere sa aiba studii.
Daca ne raportam strict la acest lucru, orice persoana care este capabila sa scrie si sa citeasca poate incepe cursurile unei scoli de soferi, in schimb este obligatoriu ca cei care doresc sa inceapa pregatirea in vederea obtinerii permisului de conducere sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1. Varsta
Vom prezenta in continuare varsta minima pentru fiecare categorie:
Categoriile:
- AM – mopede; A1 – motociclete usoare; B1 – cvadricicluri –> varsta minima obligatorie 16 Ani;
- A2 – motociclete standard; B, BE – autovehicule cu masa totala maxima autorizata de 3500 kg; C1, C1E – autovehicule de marime medie a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 7500 kg –> varsta minima obligatorie 18 Ani;
- A – motociclete grele –> varsta minima 24 Ani;
- C, CE – vehicule mari; D1, D1E – microbuze –> varsta minima 21 Ani;
- D, DE – autobuze –> varsta minima 24 Ani.
Observatie:
Persoanele interesate de obtinerea permisului de conducere pot incepe pregatirea cu 3 luni inainte de implinirea varstei echivalente categoriei pentru care opteaza, insa, sustinerea examenului teoretic se va face dupa implinirea varstei minime.
2. Sa fie apt din punct de vedere medical – pentru indeplinirea acestei conditii se va prezenta fisa cu analizele medicale – aceasa Fisa Medicala poate fi intocmita de catre institutiile care au acreditare pentru a face verificari medicale in acest scop.
Este bine de stiut ca inainte de a merge la clinica pentru efectuarea vizitei medicale este nevoie sa faci o vizita la medicul de familie, pentru un scurt control si o verificare a istoricului. Cei de la clinica autorizata o sa iti ceara o adeverinta din care sa reiasa ca nu suferi de boli cornice, epilepsie etc.
3. Sa fie apt psihologic – in vederea indeplinirii acestei conditii, trebuie prezentat un Aviz Psihologic – acesta se poate elibera de orice cabinet acreditat
4. Cazier judiciar – acesta se elibereaza de la orice unitate de politie de pe teritoriul Romaniei, indifierent de domiciliu.
Revenind la subiectul initial, putem spune ca lucrurile sunt destul de complicate si va recomand sa raspundem impreuna la urmatoarea intrebare:
„Este necesara introducerea unei reglementari prin care sa se interzica celor care nu au X clase sa inceapa pregatirea in vederea obtinerii permisului de conducere?”
PRO:
- 85% din ei intampina dificultati in asimilarea cunostintelor teoretice
CONTRA:
- Alfabetizarea este in momentul de fata la 1,33%, astfel putem spune ca un procent destul de scazut din populatie nu ar avea capacitatea de a invata regulile de circulatie. In alta oridine de idei, acesta neregula este foarte usor de identificat in procesul de pregatire din cadrul scolilor de soferi respectiv in procesul de examinare din cadrul DRPCIV;
- Nu exista in momentul de fata un studiu din care sa reiasa procentul accidentelor de circulatie cu consecinte grave, care au fost cauzate de conducatori auto care nu au un numar X de clase;
- Producerea unui deficit pe piata fortei de munca pentru persoanele care doresc sa angajeze conducatori auto;
- Au o capacitate buna de a asimila cunostintele la cursurile de pregatire practica.