C1.1 Presemnalizarea direcțiilor la o intersecție de drumuri din afara localității
Se regăsește instalat la 100-200 metrii de o intersecție de drumuri.
Indicatorul rutier presemnalizează direcțiile de urmat spre o anumită locație înscrisă pe acesta.
C1.2 Presemnalizarea direcțiilor la o intersecție denivelată de drumuri
Se regăsește amplasat la 50-100 m față de intersecția denivelată de drumuri, în localități și la 100-200 m în afara localității, presemnalizând traseul de urmat în această intersecție.
C1.3 Presemnalizarea direcțiilor indicate
Indicatorul rutier arată direcțiile de urmat și totodată tipul drumurilor pe care urmează să se circule.
C1.4 Presemnalizarea traseului de ocolire a localității
Indicatorul rutier va fi întâlnit cu 100-200 m de intersecția cu un drum de ocolire a localității – acesta marcând traseul de urmat.
C1.5 Presemnalizarea direcțiilor într-o intersecție cu sens giratoriu
Indicatorul rutier oferă conducătorului auto informații de orientare cu privire la direcțiile de urmat într-o intersecție cu sens giratoriu, pentru încadrarea și ieșirea din sensul giratoriu în funcție de direcția dorită.
C1.6 Drum închis sau deschis circulației publice
Se instalează pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducătorii de vehicule dacă un drum este deschis sau nu circulației publice.
Când drumul este deschis, câmpul roșu va fi înlocuit de unul verde cu textul „DESCHIS”
C1.7 Presemnalizarea traseului de urmat în cazul unei restricții de circulație
Indicatorul rutier presemnalizează traseul de urmat pentru autovehiculele a căror masă totală maximă autorizată depășește valoarea indicată pe acesta.
Conducătorul auto poate întâlni acest indicator amplasat la 100-200 m de intersecția cu drumul de evitare. Acest indicator poate fi montat si in orașe, având un caracter permanent (când indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter temporar (când indicatorul este negru pe un fond galben).
C1.8 Presemnalizarea parcărilor pe autostradă
Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi, informându-i pe conducătorii auto ca în 500 m de la locul în care se regăsește instalat, vor întâlni un loc special amenajat pentru parcare.
C1.9 Presemnalizarea spațiilor de servicii pe autostradă
Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi, informându-i pe conducătorii auto ca în 250 m de la locul în care se regăsește instalat, vor întâlni un spațiu de servicii.
C1.10 Confirmarea direcției de mers pe autostradă spre localități mai importante și distanțele până la acestea
Indicatorul rutier se întâlnește pe autostrăzi și confirmă direcția de mers spre localitățile mai importante și distanțele până la acestea.
C1.11 Presemnalizarea unui loc periculos, o intersecție sau o restricție pe un drum lateral
Indicatorul rutier prezentat în imagine informează conducătorii auto că pe drumul spre dreapta se vor intersecta cu o trecere la nivel cu o cale ferată prevăzută cu bariere sau semibariere.
Indicatorul se instalează la 50-100 m în localități și la 100-200 m în afara localității de un loc periculos sau de o altă restricție.
C1.12 Bandă rezervată circulației mijloacelor de transport public de persoane
Indicatorul rutier prezentat se regăsește amplasat în orașe, pe drumuri cu mai multe benzi, informând conducătorii auto că una dintre benzi este rezervată circulației autovehiculelor de transport public de persoane.
C1.13 Drum fără ieșire
Indicatorul rutier informează conducătorii auto, că pe direcția înainte drumul este fără ieșire. Se amplasează la intersecția drumului public cu un drum fără ieșire.
C1.14 Presemnalizarea traseului de urmat în vederea efectuării virajului la stânga
Indicatorul se instalează înaintea unei intersecții, care precede o altă interdicție, în care virajul la stânga este interzis.
Are rolul de a orienta conducătorul auto asupra traseului pe care trebuie sa îl urmeze dacă dorește să vireze la stânga.
C1.16 Selectarea circulației pe direcții de mers în apropierea intersecției
Indicatorul se instalează pe drumurile publice prevăzute cu mai multe benzi pe sens, semnalizând din timp benzile pe care conducătorul auto se poate încadra pentru o anumită direcție de mers dorită.
C1.16 Bandă desemnată circulației vehiculelor lente
Indicatorul are rolul de a orienta conducătorii auto asupra benzii de circulație pe care se pot deplasa vehiculele lente.
Pe banda numărul 2, conducătorii sunt obligați să circule cu o viteză mai mare decât cea înscrisă pe indicatorul rutier (în cazul de față, 30 km/h) – dar fără a depăși viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasează.
C1.17 Terminarea benzii de circulație din dreapta părții carosabile
Indicatorul rutier se regăsește montat pe sectoarele de drum, înaintea terminării unei benzi de circulație, obligându-i pe conducătorii care se deplasează pe aceasta (banda 1) să cedeze trecerea vehiculelor în drept și să se încadreze pe banda rămasă (banda 2).
C1.18 Terminarea benzii de circulație din stânga părții carosabile
Indicatorul rutier se regăsește montat pe sectoarele de drum, înaintea terminării unei benzi de circulație, obligându-i pe conducătorii care se deplasează pe aceasta (banda 2) să cedeze trecerea vehiculelor în drept și să se încadreze pe banda rămasă (banda 1).
C1.19 Viteza minimă obligatorie pentru o bandă de ciruclație
Se montează pe drumurile publice și îi obligă pe conducătorii de vehicule,să se încadreze pe banda corespunzătoare vitezei cu care se deplaseză.
În acest caz, pentru banda numărul 2,conducătorii auto sunt obligați să circule cu o viteză mai mare decât cea înscrisă pe indicatorul rutier, 50 km/h (dar făra a depăși viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv).
C1.20 Viteza minimă obligatorie pentru diferite benzi de circulație
Se monteză pe drumurile publice și îi obligă pe conducătorii de vehicule, să se încadreze pe banda corespunzătoare vitezei cu care se deplaseză.
Pentru banda numărul 2, conducătorii auto sunt obligați să circule cu o viteză mai mare decât cea înscrisă pe indicatorul rutier, 50 km/h (dar fără a depăși viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv).
Pe banda numărul 3, conducătorii auto sunt obligați să circule cu o viteză mai mare decât cea înscrisă pe indicatorul rutier, 80 km/h (dar fără a depăși viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv).
C1.21 Limite de viteză pentru diferite benzi de cirulație
Are rolul de a-i obliga pe conducătorii auto să circule cu o viteză mai mică (sau egală) decât cea înscrisă pe indicatorul rutier,pentru banda respectivă.
Se întalnește pe drumurile cu mai maulte benzi pe același sens de ciruclație.
Pentru banda numărul 1 viteza maximă admisă este de 50 km/h, pentru banda numărul 2 viteza maximă admisă este de 80 km/h iar pentru banda numărul 3 viteza maximă admisă este de 100 km/h.
Terminarea sectorului cu limitare de viteză se semnalizează prin indicaorul „Sfârșitul tuturor restricțiilor”.
C1.22 Bandă de circulație rezervată autovehiculelor de transport public de persoane
Acest indicator rutier se instalează pe drumurile pe care cirulația se desfășoară în sens unic, pentru a semnaliza existența unei benzi de cirulație din sens opus rezervată doar cirulației vehiculelor destinate transportului public de persoane.
C1.23 Direcția spre localitatea indicată
Se întâlnește pe autostrăzi și are rolul de a preciza direcția si distanța spre localitatea înscrisă pe indicatorul rutier.
C1.24 Direcția spre localitatea inidcată
Se întâlnește pe drumurile naționale și are rolul de a preciza direcția si distanța spre localitatea înscrisă pe indicatorul rutier.
C1.25 Direcția spre localitățile indicate
Are rolul de a preciza distanța si direcția spre localitățile înscrise pe indicatorul rutier.
C1.26 Direcția de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri
Conducătorul auto poate întâlni acest indicator la începutul unei localități și pe parcursul acesteia.
Are rolul de a informa conducatorii de autovehicule destinate transportului de mărfuri asupra traseului pe care trebuie să îl urmeze.
C1.27 Direcția spre obiectivul turistic
Acest indicator îi informează pe conducătorii de vehicule, cu privire la direcția spre obiectivul turistic.
C1.28 Direcția spre obiective locale
Indicatorul din imagine se montează în localitați pentru a informa conducătorii de vehicule asupra direcției pe care trebuie să o urmeze pentru a ajunge la obiectivul local inscripționat pe indicator.
C1.29 Direcția spre aeroport
Se montează la intersecția drumului public cu un drum de acces spre aeroport.
C1.30 Direcția de urmat în cazul devierii temporare a circulației
Este amplasat in intersecția de la care conducătorul de vehicule trebuie să urmeze o anumită direcție în cazul devierii temporare a circulației.
C1.31 Direcția de urmat în cazul devierii temporare a circulației
Este amplasat in intersecția de la care conducătorul de vehicule trebuie să urmeze o anumită direcție în cazul devierii temporare a circulației.
C1.32 Drumul național
Are rolul de a confirma conducătorului auto, că drumul pe care circulă este național.
Numărul inscripționat pe indicator,repreznintă numărul drumului național.
C1.33 Drum județean
Are rolul de a confirma conducătorului auto, că drumul pe care circulă este județean.
Numărul inscripționat pe indicator,repreznintă numărul drumului județean.
C1.33 Drum comunal
Are rolul de a confirma conducătorului auto, că drumul pe care circulă este comunal.
Numărul inscripționat pe indicator,repreznintă numărul drumului comunal.
C1.35 Drum deschis traficului internațional
Acest indicaor informează că drumul pe care este instalat este deschis traficului internațional.
C1.36 Direcția drumului deschis traficului internațional
Indicatorul rutier din imaginea alăturată, precizează direcția drumului deschis traficului internațional.
C1.37 Traseu de tranzit european
Indicatorul rutier din imagina alăurată, informează participanții la trafic ca, traseu este de tranzit european.
C1.38 Simbolul și numărul autostrăzii
Indicatorul din imagina alăurată se amplasează în vederea confirmării drumului pe autostradă și a numărului acesteia.
C1.39 Intrarea în localitate
Indicatorul din imagina alăurată, se intâlnește la intrarea într-o localitate.
C1.40 Intrarea în localitate
Se amplasează la intrarea într-o localitate și informează conducătorii auto cu privire la viteza maximă admisă în localitatea înscrisă pe indicatorul rutier.
C1.41 Ieșirea din localitate
Indicatorul rutier din imaginea alăturată, se întâlnește la ieșirea dintr-o localitate.
C1.42 Ieșirea din localitate
Se amplaseză la ieșirea din localitate și anulează restricția de viteză care a fost impusă în localitatea anterioară.
C1.43 Limita de județ
Indicatorul rutier din imaginea prezentată, se întâlnește la intrarea într-un județ, marcând granița județeană.
C1.44 Curs de apă sau viaduct
Se instalează pe drumurile publice pentru a semnaliza un curs de apă sau viaduct.
C1.45 Confirmarea direcției de mers spre o localitatea și distanța până la aceasta
Acest indicator se află amplasat după intersecțiile importante.
Indică distnța pe care o mai are de parcurs conducătorul de vehicule pentru a ajunge în localitatea inscripționată pe indicator.
C1.46 Confirmarea direcției de mers spre localități mai importante și distanțele până la acestea
Poate fi înâlnit la ieșirea dintr-un oraș sau un municipiu.
Indică distanța pe care o are de parcurs un conducător de vehicul pentru a ajunge într-una din localitățile inscripționate pe panou.
C1.47 Organizarea traficului pe benzi de circulație
Indicatrul rutier are rolul de a-i orienta pe conducători, pentru organizarea traficului.
În cazul de față,conducătorii de autocamioane vor circula numai pe banda întai.
C1.48 Telefon de urgență (Poliție, Ambulanță, Pompieri, Depanare)
Se montează pe autostradă și are rolul de a-i infroma pe conducătorii de vehicule asupra locului unde sunt aplasate telefoanele de urgență.