luni , 4 martie 2024

Indicatoare de obligare

B3.1 Înainte

Indicatorul îi obligă pe conducătorii auto să circule pe direcția înainte în prima intersecție.

În zona de acțiune a indicatorului,manevra de întoarcere și virajul la stânga sau la dreapta sunt interzise.

Dacă semnificația indicatorului se aplică numai uneia din benzile de circulație,acesta se instalează desupra benzii respective.

Acest indicator este valabil numai la prima intersecție,dacă nu se mai repetă, se poate circula în orice direcție.

B3.2 La dreapta 

Obligă conducătorul de vehicul să vireze la dreapta în prima intersecție, fără a depași locul unde este instalat indicatorul rutier.

Se amplasează, pe un scuar, pe partea opusă intrării în intersecția cu drumul sau strada pe care sensul indicat de săgeată este obligatoriu (sensul sageții poate indica,după caz,la stânga) manevra de viraj executându-se fără a depași indicatorul.

B3.3 La dreapta 

Obligă conducătorul de vehicul să vireze la dreapta în prima intersecție, depășind locul unde este instalat indicatorul rutier.

Se amplasează în zona de preselecție, înaintea intrării în intersecția în care este obligatoriu virajul în sensul inicat de săgeată (sensul săgeții poate indica, după caz, la stânga) manevra de viraj efectuându-se după depășirea indicatorului.

B3.4 Înainte sau la dreapta 

Indicatorul rutier îi obligă pe conducătorii auto să circule în prima intersecție pe direcția înainte sau la drapta.

Conducătorilor auto le este interzisă manevra de întoarcere și virajul la stânga.

Se ampalasează înaintea intrării în intersecția în care sensurile de deplasare indicate de săgeți sunt obligatorii, virajul executându-se după depășirea indicatorului. (Sensurile săgeților pot indica,după caz, înainte sau la stânga).

B3.5 Ocolire 

Indicatorul se amplasează înaintea unui obstacol aflat pe partea carosabilă, pe care conducătorul auto poate să îl ocoloească prin partea dreaptă. (Sensul săgeții poate indica, după caz, la stânga).

Refugiile stațiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

B3.6 Ocolire

Indicatorul se amplasează înaintea unui obstacol aflat pe partea carosabilă,pe care conducătorul auto poate să îl ocolească pe ambele părți.

Insulele de trafic ori refugiile stațiilor de tramvai de pe drumurile cu sens unic sau acele amenajări instalate înainte de intrarea în intersecții,ce permit ocolirea prin ambele părți, sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

B3.7 Intersecție cu sens giratoriu 

Se amplasează înaintea intrării intr-o intersecție cu sens giratoriu sau în dreptul fiecărei intrări,pe un scuar ori mijlocul intersecției obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze în sensul săgeților prin apropierea de centrul intersecției,cu excepția virajului pe prima stradă la dreapta (unde încadrarea se face pe lângă bordura din dreapta). Prin definiție este intersecție dirijată,în concluzie au prioritate cei care circulă în interiorul intersectiei față de cei care pătrund în intersecție.

În acest tip de intersecție sunt interzise oprirea și staționarea.

Fiind intersecție dirijată depășirea este permisă, efectuarea manevrei de întoarcere făcându-se numai prin ocolirea insulei (înterzisă întoarcerea prin manevre înainte-înapoi).

Acest indicator este precedat de indicatorul „Presemnalizare intersecție cu sens giratoriu”, instalat la 50-200 metri de intrarea în intersecție.

B3.8 Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule

Are rolul de a preciza începutul unei piste de biciclete pe care este permisă numai circulația bicicletelor.

Indicatorul se montează și la intersecția pistei cu un drum public.

Acest indicator se adresează doar bicicliștilor, aceștia având obligația de a circula pe pista special destinată.

B3.9 Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule

Indicatorul rutier se întâlnește la începutul unui sector de drum pe care este obligatorie circulația doar categoriei de vehicule inscripționate pe indictor (în cazul de față,autobuzelor).

B3.10 Drum pentru pietoni 

Indicatorul se intalează la capetele pistelor,ori sectoarelor de drum delimitate pe partea carosabilă, destinate exclusiv pietonilor,pe care circulația acestora este obligatorie.

B3.11 Delimitarea pistelor penrtru pietoni si bicicliști 

Acest indicator rutier  se întâlnește pe partea carosabilă sau chiar pe trotuar,unde există o pistă delimitată pentru pietoni  și biciclete,aceștia fiind obligați să circule numai pe pista specifică pentru categoria din care fac parte.

În zona respectivă este permisă doar circulația bicicletelor și a pietonilor.

B3.12 Pistă comună pentru pietoni și biciclete

Acest indicator rutier  se întâlnește pe partea carosabilă sau chiar pe trotuar, unde există o pistă comună pentru pietoni și biciclete.

În zona respectivă este permisă doar circulația pietonilor și a bicicletelor.

B3.13 Viteză minimă obligatorie

Acest indicator rutier se întâlnește instalat în zona în care se impune o viteză minimă de deplasare.
La întâlnirea indicatorului rutier, conducătorul auto este obligat să circule cu o viteză superioară celei inscripționate pe indicator, dar nu mai mare decât cea maximă legală admisă pe sectorul de drum.

Sfârșitul zonei de acțiune a acestui indicator este anunțat de indicatorul „Sfârșitul vitezei minime obligatorii”.

B3.14 Sfârșitul vitezei minime obligatorii

Se regăsește instalat în zona în care se termină sectorul de drum cu viteză minimă obligatorie.

B3.15 Lanțuri pentru zăpadă

Indicatorul se adresează, conducătorilor de autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone, numai pe timp de iarnă.

În cazul în care partea carosabilă este acoperită cu zăpadă (gheață sau polei), circulația autovehiculelor precizate anterior este permisă doar dacă acestea sunt echipate cu lanțuri pentru zăpadă.

B3.16 Direcție obligatorie pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase

La întâlnirea unuia dintre indicatoarele rutiere, vehiculele care transportă mărfuri periculoase sunt obligate să circule pe direcția indicată de săgeata albă pe font albastru (pe direcția la stânga, înainte sau la dreapta).

About Bl8gAut8R8m.Admin

Check Also

Semnale luminoase

Semafor Semafor cu indicarea direcție de deplasare Semafor combinat cu dispozitiv de cronometrare al timpului, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *