B2.1 Accesul interzis
Indicatorul interzice accesul tuturor vehiculelor care îl întâlnesc (inclusiv biciclete, vehicule cu tracțiune animală sau cele trase sau împinse cu mâna).
În general, indicatorul se regăsește amplasat pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisă circulația.
Acest indicator poate fi însoțit de un panou adițional care să precizeze categoriile de autovehicule care au voie să intre pe sectorul de drum respectiv, cele cărora nu li se adresează semnificația indicatorului prezentat.
B2.2 Circulație interzisă în ambele sensuri
Indicatorul se regăsește amplasat pe drumurile pe care este interzisă circulația vehiculelor în ambele sensuri (drum închis circulației publice), precum: parcări, zone rezidențiale sau de interes special etc.
Se poate permite accesul riveranilor (persoane care locuiesc în zonă), sau poate fi însoțit de un panou adițional care să precizeze categoriile de autovehicule exceptate.
B2.3 Accesul interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș
Indicatorul interzice accesul autoturismelor, autocamioanelor, autobuzelor, tractoarelor, motociclete cu ataș etc., permițând trecerea motocicletelor fără ataș, mopedelor, bicicletelor, vehiculelor cu tracțiune animală, vehiculelor trase sau împinse cu mâna.
B2.4 Accesul interzis motocicletelor
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public unde accesul motocicletelor, cu sau fără ataș, este interzis.
B2.5 Accesul interzis bicicletelor
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public unde accesul bicicletelor este interzis.
B2.6 Accesul interzis mopedelor
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public unde accesul mopedelor este interzis.
B2.7 Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de mărfuri
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public unde accesul vehiculelor destinate transportului de mărfuri este interzis.
Acest indicator poate fi însoțit de un panou adițional pe care este înscrisă masa maximă autorizată. Vehiculele destinate transportului de mărfuri care nu depășesc această masă, au voie să circule pe sectorul de drum respectiv.
B2.8 Accesul interzis autovehiculelor cu remorcă, cu excepția celor cu semiremorcă sau cu remorcă cu o osie
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public pe care accesul autovehiculelor cu remorcă este interzis. Excepție fac cele cu semiremorcă sau cu remorcă prevăzută cu o singură osie.
B2.9 Accesul interzis autobuzelor
Indicatorul se regăsește amplasat la intrarea pe drumul public unde este interzis accesul autobuzelor.
B2.10 Accesul interzis pietonilor
Indicatorul interzice accesul pietonilor pe tronsonul de drum la capătul căruia este amplasat.
Restricția indicatorului acționează numai pe sensul pe care este amplasat, pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor regăsi amplasate indicatoare pe ambele sensuri de mers.
B2.11 Accesul interzis vehiculelor cu tracțiune animală
Indicatorul se întâlnește amplasat la intrarea pe drumul public unde este interzis accesul vehiculelor cu tracțiune animală.
B2.12 Accesul interzis vehiculelor împinse sau trase cu mâna
Indicatorul se întâlnește amplasat la intrarea pe drumul public pe care accesul vehiculelor trase sau împinse cu mâna este interzis.
B2.13 Accesul interzis tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări
Indicatorul se întâlnește amplasat la intrarea pe drumul public pe care accesul tractoarelor, mașinilor agricole și mașinilor autopropulsate pentru lucrări este interzis.
B2.14 Accesul interzis autovehiculelor
Indicatorul se întâlnește amplasat la intrarea pe drumul public pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.
B2.15 Accesul interzis autovehiculelor și vehiculelor cu tracțiune animală
Indicatorul se întâlnește amplasat la intrarea pe drumul public pe care accesul vehiculelor cu motor și a vehiculelor cu tracțiune animală este interzis.
Este permis accesul bicicletelor și a vehiculelor trase sau împinse cu mâna.
B2.16 Accesul interzis vehiculelor cu lățime mai mare de … m
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoarele de drum cu lățime redusă, precum și în intersecții care preced aceste sectoare de drum.
În cel de-al doilea caz, indicatorul este însoțit de un panou adițional pe care este precizată distanța până la locul periculos.
Lățimea înscrisă pe indicator este cu 0,8 m mai mică decât lățimea liberă de trecere asigurată pe sectorul de drum respectiv.
B2.17 Accesul interzis vehiculelor cu înălțimea mai mare de … m
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum cu înălțime mai mică de 5,10 m (capete de poduri, pasaje etc.) precum și în intersecții care îl preced.
În cel de-al doilea caz, indicatorul este însoțit de un panou adițional pe care este precizată distanța până la locul periculos.
Înălțimea înscrisă pe indicator este cu 0,5 m mai mică decât înălțimea de liberă trecere asigurată pe sectorul de drum respectiv.
B2.18 Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de … t
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă mai mare decât cea inscripționată pe panou.
În cazul prezentat, indicator interzice trecerea vehiculelor cu masă mai mare de 7 tone.
B2.19 Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de … t pe osia simplă
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă, pe osia simplă, mai mare decât cea inscripționată pe panou.
B2.20 Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osia dublă mai mare de … t
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă, pe osia dublă, mai mare decât cea inscripționată pe panou.
În acest caz, este interzis accesul vehiculelor cu o masă mai mare de 6,5 tone pe osia dublă
B2.21 Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osia triplă mai mare de … t
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă, pe osia triplă, mai mare decât cea inscripționată.
În acest caz, este interzis accesul vehiculelor cu o masă mai mare de 22 tone pe osia triplă.
B2.22 Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de … m
Indicatorul se întâlnește amplasat pe sectoare de drum pe care este interzis accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu o lungime mai mare decât cea inscripționată pe panou.
În cazul de față, este interzisă circulația pe sectorul de drum a autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule care depășesc o lungime de 10 metrii.
B2.23 Interzis autovehiculelor de a circula fără a menține între ele un interval de cel puțin … m
Indicatorul se instalează pe sectorul de drum unde trebuie păstrată o distanță minimă între autovehicule.
Poate fi însoțit de un panou adițional care să precizeze lungimea sectorului de drum pe care se impune restricția.
În lipsa unui panou adițional, restricția indicatorului este valabilă până în prima intersecție.
B2.24 Interzis a vira la stânga
Indicatorul se regăsește instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la stânga, deoarece pe sectorul de drum respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau executarea acestui viraj poate pune în pericol ceilalți participanți la trafic.
În zona de acțiune a indicatorului este interzisă și manevra de întoarcere, această zonă va lua sfârșit după prima intersecție.
B2.25 Interzis a vira la dreapta
Indicatorul se regăsește instalat înaintea intersecției în care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe sectorul de drum respectiv circulația se desfășoară într-un singur sens sau executarea acestui viraj poate pune în pericol ceilalți participanți la trafic.
Zona de acțiune a indicatorului va lua sfârșit după prima intersecție.
B2.26 Întoarcerea interzisă
Indicatorul interzice manevra de întoarcere în zona de acțiune, datorită periculozității efectuării acestei manevre.
Totodată, conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 art. 128, lit. a, prin acest indicator se interzice și manevra de mers înapoi.
B2.27 Depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, interzisă
Indicatorul se regăsește amplasat în zone în care, depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, este interzisă.
Conducătorul auto care întâlnește acest indicator are voie să depășească, cu excepția motocicletelor fără ataș, vehiculele simple precum: biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule trase sau împinse cu mâna.
Restricția impusă prin acest indicator se termină în unul dintre cazurile următoare:
- la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul interzicerii de a depăși”;
- la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul tuturor restricțiilor”, dacă pe sectorul de drum respectiv, a mai fost impusă vreo restricție;
- în prima intersecție de pe sensul de mers.
În zona de acțiune a acestui indicator este interzisă și manevra de oprire, ceea ce duce la interzicerea și a celorlalte manevre precum staționarea, întoarcerea și mersul înapoi.
B2.28 Depășirea interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuri
Indicatorul se regăsește amplasat la începutul unor sectoare de drum unde, autovehiculelor destinate transportului de mărfuri le este interzisă efectuarea manevrei de depășire.
Restricția impusă prin acest indicator se termină în unul dintre cazurile următoare:
- la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul interzicerii de a depăși”;
- la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul tuturor restricțiilor”, dacă pe sectorul de drum respectiv, a mai fost impusă vreo restricție;
- în prima intersecție de pe sensul de mers.
În zona de acțiune a acestui indicator este interzisă și manevra de oprire, ceea ce duce la interzicerea și a celorlalte manevre precum staționarea, întoarcerea și mersul înapoi.
B2.29 Limitare de viteză
Indicatorul este montat pe sectoare de drum unde viteza de deplasare trebuie limitată, în cazul de față, conform indicatorului, conducătorii auto vor circula cu o viteză maximă de 40 km/h.
Zona de acțiune începe din dreptul indicatorului și se termină la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul limitării de viteză” sau „Sfârșitul tuturor restricțiilor”.
Dacă indicatorul este însoțit de un panou adițional cu numele localității, atunci limita de viză este valabilă pentru întreaga localitate.
B2.30 Limitare de viteză diferențiată pe categorii de autovehicule
Indicatorul este amplasat pe sectoare de drum unde viteza de deplasare trebuie limitată pe categorii de autovehicule.
În cazul de față, conform înscrisurilor de pe indicator, vehiculelor de transport marfă vor circula cu o viteză maximă de 30 km/h, iar celorlalte autovehicule le este interzisă depășirea vitezei de 50 km/h.
Zona de acțiune începe din dreptul indicatorului și se termină la întâlnirea indicatorului „Sfârșitul limitării de viteză” sau „Sfârșitul tuturor restricțiilor”.
Dacă indicatorul este însoțit de un panou adițional cu numele localității, atunci limita de viză este valabilă pentru întreaga localitate.
B2.31 Claxonarea interzisă
Indicatorul interzice claxonarea în intervalul orar 6:00 – 22:00 (între 22:00 – 6:00 claxonarea se interzice prin lege în orice localitate). Poate fi însoțit de indicatorul de localitate, caz în care restricția se aplică pe întreaga localitate.
Se poate utiliza claxonul doar în cazul evitării unui pericol imediat.
B2.32 Vama
Indicatorul se amplasează înaintea punctului vamal.
La întâlnirea acestuia, conducătorul de vehicul este obligat să oprească la punctul vamal.
B2.33 Taxă de trecere
Indicatorul se amplasează înaintea unei zone prin care trecerea este permisă numai după ce se plătește o taxă.
B2.34 Control poliție
Conducătorul auto poate întâlni acest indicator înaintea unei zone în care este prezentă poliția.
B2.35 Sfârșitul tuturor restricțiilor
Indicatorul se regăsește montat în zona în care ia sfârșit o restricție.
La întâlnirea acestui indicator se sfârșesc doar trei restricții:
- limitarea de viteză;
- depășirea interzisă;
- claxonarea interzisă.
B2.36 Sfârșitul limitării de viteză
Indicatorul are rolul de a preciza sfârșitul sectorului de drum pe care este impusă limitarea de viteză.
B2.37 Sfârșitul interzicerii de a depăși
Indicatorul are rolul de a preciza sfârșitul sectorului de drum pe care a fost interzisă manevra de depășire.
B2.38 Staționarea interzisă
Indicatorul interzice conducătorului auto să staționeze.
Indicatorul poate fi însoțit de unul dintre panourile adiționale care indică începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.
În lipsa panourilor adiționale, zona de acțiune a indicatorului încetează la prima intersecție de pe sensul de mers.
B2.39 Oprirea interzisă
Indicatorul interzice conducătorului auto să oprească.
Indicatorul poate fi însoțit de unul dintre panourile adiționale care indică începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.
În lipsa panourilor adiționale, zona de acțiune a indicatorului încetează la prima intersecție de pe sensul de mers.
B2.40 Staționarea alternantă
Indicatorul se montează pe sectoarele de drum, în locuri în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele impare
Indicatorul poate fi însoțit de unul dintre panourile adiționale care indică începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.
În lipsa panourilor adiționale, zona de acțiune a indicatorului încetează la prima intersecție de pe sensul de mers.
B2.41 Staționarea alternantă
Indicatorul se montează pe sectoarele de drum, în locuri în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele pare.
Indicatorul poate fi însoțit de unul dintre panourile adiționale care indică începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de acțiune a acestuia, sau poate avea inscripționate pe panou niște săgeți cu aceeași semnificație.
În lipsa panourilor adiționale, zona de acțiune a indicatorului încetează la prima intersecție de pe sensul de mers.
B2.42 Zonă de staționare cu durată limitată
Conducătorul auto va intâlni acest indicator în locurile cu durată de staționare limitată.
Poate fi însoțit și de un panou adițional pe care sunt specificate intervalele de timp în care acționează indicatorul sau dacă se percepe o taxă pentru staționare.
Zona de acțiune a indicatorului încetează la întâlnirea indicatorului „Sfârsitul zonei de staționare cu durată limitata”.
B2.43 Sfârșitul zonei de staționare cu durată limitată
Indicatorul are rolul de a preciza sfârșitul zonei de staționare cu durată limitată.
Acesta precizează sfârșitul zonei de acțiune a indicatorului „Zonă de staționare cu durată limitată”.
B2.44 Zonă cu viteză limitată la 30 km/h
Indicatorul este instalat în zona în care viteza de circulație trebuie limitată la 30 km/h. Conducătorii de vehicule vor circula cu viteza maximă de 30 km/h.
Sfârșitul zonei de acțiune a indicatorului este anunțat de indicatorul „Sfârșitul zonei cu viteză limitată la 30 km/h”.
B2.45 Sfârșitul zonei cu viteză limitată la 30 km/h.
Indicatorul este amplasat la sfârșitul zonei în care viteza de circulație era limitată la 30 km/h prin indicatorul „Zona cu viteză limitată la 30km/h”.
B2.46 Accesul interzis vehiculelor care transportă substanțe explozive sau ușor inflamabile
Indicatorul interzice accesul vehiculelor care transportă substanțe explozive sau ușor inflamabile.
Se întâlnește de obicei in zonele intens populate sau în zonele unde prezența unor astfel de substanțe ar constitui un pericol.
B2.47 Accesul interzis vehiculelor care transportă mărfuri periculoase
Indicatorul interzice accesul vehiculelor care transportă mărfuri periculoase.
Se întâlnește de obicei în zonele intens populate sau în zonele unde prezența unor astfel de mărfuri ar constitui un pericol.
B2.48 Accesul interzis vehiculelor care transportă substanțe de natură să polueze apele
Indicatorul interzice accesul vehiculelor care transportă substanțe de natura să polueze apele.
Se întalnește de obicei în zonele intens populate sau în zonele unde prezența unor astfel de substanțe ar constitui un pericol.