luni , 4 martie 2024

Indicatoare de PRIORITATE

B1.1 Cedează trecerea

Indicator se regăsește amplasat pe drumul public fără prioritate, la intersecția acestuia cu un drum prioritar.

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza și să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, și abia apoi poate să pătrundă în intersecție.

Dacă pe drumul prioritar circulă autovehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.

B1.2 Oprire

Indicatorul se regăsește instalat pe drumul public fără prioritate, la intersecția acestuia cu un drum public prioritar, când vizibilitatea este redusă.

Conducătorul auto care întâlnește acest indicator are obligația de a opri în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăși colțul intersecției, indiferent dacă pe drumul prioritar circulă sau nu vehicule.

Dacă circulă vehicule, este obligat să le acorde prioritate, dacă nu, își poate continua deplasarea doar după ce a efectuat manevra de oprire și de asigurare.

În cazul în care indicator este însoțit de un marcaj transversal de Oprire, conducătorul auto este obligat să oprească înainte de linia orizontală a acestuia.

B1.3 Drum cu prioritate

Indicatorul se regăsește instalat la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecțiilor cu un drum fără prioritate, cu rolul de a informa conducătorul auto că are prioritate în intersecția în care va pătrunde.

In cazul drumurilor care intersectează drumul cu prioritate, acestea vor avea amplasate unul dintre indicatoarele „Cedează trecerea” sau „Oprire”.

Când este amplasat înaintea unei intersecții, acest indicator poate fi însoțit de un panou adițional care va preciza direcția drumului cu prioritate.

B1.4 Sfârșitul drumului cu prioritate

Indicatorul se regăsește amplasat înainte cu 50 – 200 m. de locul unde încetează semnificația indicatorului „Drum cu prioritate”, cu rolul de a informa conducătorii auto, că în următoarea intersecție în care vor pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeași categorie.

În acest caz, se va avea în vedere aplicarea priorității de dreapta, sau respectarea altor regulile existente pe sectorul de drum.

B1.5 Prioritate pentru circulația din sens invers

Indicatorul se întâlnește pe sectoarele de drum îngustate, pe unde două vehicule nu pot trece simultan, fiind precedat de indicatorul de informare „Drum îngustat”.

La întâlnirea acestui indicator (circulând în sensul săgeții de culoare roșie) conducătorul auto pierde prioritatea față de toate vehiculele care circulă din sens opus. Indicatorul poate fi însoțit și de un panou adițional care precizează categoriile de vehicule cărora li se adresează.

În acest caz, toate manevrele sunt interzise.

B1.6 Prioritate față de circulația din sens invers

Indicatorul se întâlnește pe sectoarele de drum îngustate, pe unde două vehicule nu pot trece simultan, fiind precedat de indicatorul de informare „Drum îngustat”.

La întâlnirea acestui indicator (circulând în sensul săgeții de culoare albă) conducătorul auto are prioritate de trecere față de toate vehiculele care circulă din sens opus.

În acest caz, toate manevrele sunt interzise.

About Bl8gAut8R8m.Admin

Check Also

Semnale luminoase

Semafor Semafor cu indicarea direcție de deplasare Semafor combinat cu dispozitiv de cronometrare al timpului, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *