Esti in proces de obtinere a permisului de conducere sau ai deja permis de conducere?
Scoala de Soferi DC Autorom te informeaza cu privire la urmatorul subiect: Ce trebuie sa stii daca esti posesorul unui permis de conducere obtinut in urma unei examinari practice pe un autovehicul cu transmisie automata, sau urmeaza sa dai examenul practic pe un autovehicul cu o astfel de transmisie.
Ca sa putem intelege mai bine despre ce este vorba, in continuare va sunt prezentate cele doua notiuni cheie ale acestui articol:
Autovehicul cu transmisie manuala – autovehicul dotat cu pedala de ambreiaj, care trebuie actionata de conducatorul auto la pornirea sau oprirea autovehiculului si la schimbarea vitezelor.
Autovehicul cu transmisie automata – autovehicul care nu indeplineste conditiile prevazute la alineatul anterior.
Conform Ordinului nr. 268/2010: Daca proba practica se sustine pe un autovehicul cu transmisie automata, pe permisul de conducere se va efectua mentiunea corespunzatoare.
Posesorii permiselor de conducere in care se gasesc astfel de mentiuni referitoare la dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automata, care solicita obtinerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuala din aceeasi categorie, trebuie sustinuta o noua proba practica.
Acesta sustinere a probei practice se face in urma prezentarii documentului care atesta efectuarea, intr-o scoala de conducatori auto, a unui numar de cel putin 6 ore de conducere practica a unui autovehicul cu transmisie manuala.
Prin exceptie:
- mentiunea corespunzatoare examinarii practice pe un autovehicul cu transmisie automata, nu se efectueaza pe permisul de conducere in cazul candidatilor care detin deja un permis de conducere pentru un autovehicul cu transmisie manuala, pentru cel putin una din categoriile B, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 sau D1E, cu conditia ca examinarea pentru obtinerea unei astfel de categorii sa se fi efectuat conform legii.
Sursa: Portal Legislativ-Ordin nr.268/2010 preluat la data: 14.11.2019