luni , 4 martie 2024
scoala de soferi dc autorom

Plecarea din rampa


Poate fi intalnit indicatorul de avertizare denumit urcare periculoasa – instalat inainte cu 100-200 metrii fata de sectorul de drum, unde rampa depaseste o inclinare de 7%.

Etapele plecarii din rapa:

  1. Imobilizarea autovehiculului – se va actiona pedala de ambreiaj concomitent cu cea de frana;

  2. Introducerea in treapta 1 de viteza;

  3. Identificarea punctului de cuplarea – se face prin eliberarea pedalei de ambreiaj pana cand valoarea turatiei scade sub valoarea turatiei de relanti, sau cand tonalitatea motorului se schimba, se va elibera pedala de frana, iar daca autovehiculul ramane imobilizat trecem la urmatoarea etapa. Daca autovehiculului se deplaseaza pe directia inapoi se actioneaza din nou pedala de frana si se mai elibereaza putin pedala de ambreiaj. Se va repeta acest proces pana la stabilizarea autovehiculului;

  4. Semnalizare si asigurare – se doreste ca manevra sa se faca in conditii de maxima siguranta;

  5. Eliberarea pedalei de frana si actionarea pedalei de acceleratie pana la o turatie situata intre 1500 – 2000 rotatii/minut;

  6. Eliberarea pedalei de ambreiaj pana la sfarsitul cursei concomitent cu actionarea pedalei de acceleratie.

Trebuie avut in vedere identificarea tuturor  zonele in care este posibila efectuarea unei plecari din rampa, astfel incat sa nu se ajunga in situatia in care autovehiculul sa fie scapat catre inapoi pe o distanta mai mare riscand producerea unui eveniment rutier.

Observatii

  • In cazul in care am ajuns la punctul 5 si observam ca autovehiculul tinde sa mearga inapoi, va trebui sa mai eliberam foarte putin pedala de ambreiaj. Este obligatoriu ca dupa ce se face reglajul sa te reasiguri pentru a pleca de pe loc / intra in intersectie.
  • In cazul in care am ajuns la punctul 5 si observam ca masina tinde sa mearga inainte trebuie sa apasam foarte putin pedala de ambreiaj pana cand autovehiculul nu mai are aceasta tendinta.

Asteptam in comentarii propunerile voastre despre ce alte articole v-ar interesa sa cititi

Logo DC AUTOROM Brasov 300px

About Bl8gAut8R8m.Admin

Check Also

schimbarea treptelor de viteza

Schimbarea treptelor de viteza

Post Views: 261

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *